Митний брокер, як він є

Митний брокер, як він є

Зміст

1. Вступ
2. Наслідки помилок митного брокера
3. Мої особисті історії:
3.1. Історія 1. Знайомство
3.2. Історія 2. Продовження
3.3. Історія 3. Кульмінація
4. Рекомендації щодо вибору митного брокера

Вступ

Знання та вміння декларування товарів у митницях будуть популярними доки існують економічні кордони між державами. На що ж звернути увагу при виборі такого фахівця? Тут кілька історій та рекомендацій не від ChatGPT.

Наслідки помилок митного брокера

Кваліфікований митний брокер/декларант – це дуже важлива ланка в ланцюгу постачання. Тут перелічено далеко не всі наслідки помилок митного брокера:

  • незаконне ввезення/вивезення товарів з/на митну територію держави (контрабанда)
  • коригування митної вартості
  • до нарахування митних платежів
  • простої транспортних засобів
  • додаткові витрати, як результат розв’язання проблем із неправильним декларуванням товарів.

Весь цей набір завжди призводить до одного – незадоволеного попиту і зниження доданої вартості. Це головна помилка всього ланцюжка постачання.

Мої особисті історії

Історія 1. Знайомство.

Моя перша комунікація з митним брокером/декларантом сталася 24 роки тому. Скоріше, то були штатні декларанти того ж підприємства, на якому працював і я. Я на той час був менеджером з продажу на експорт. Випадково чи ні, але наші декларанти ділили одну офісну будівлю з інспекторами митного поста. І взаємини між ними та нашими декларантами були як у керівника з підлеглими. Здавалося, що декларанти постійно були щось винні інспекторам. Це почуття обов’язку відбивалося і на нашій комунікації з декларантами всередині одного підприємства. Ми часто були змушені підлаштовувати свої бізнес-процеси під “забаганки” цієї “дружньої команди”. А ми ж були їхніми клієнтами – замовниками їхнього сервісу.

Історія 2. Продовження.

Далі моє знайомство з митними брокерами відбувалося вже в іншій геолокації. У полі діяльності іншої регіональної митниці. Але формат, за своєю суттю, залишався колишнім. Це також були штатні декларанти, з якими я мав честь і задоволення познайомитися. Ми навіть ділили один офіс. Тут ситуація взаємодії митного брокера з інспектором була куди цікавішою. Щомісяця виділявся бюджет, спрямований на “підтримку лояльності” взаємодій митний брокер/декларант – митниця. І знову пріоритет віддавався відносинам із митним інспектором. А комунікація клієнт/замовник – митний брокер/декларант відходила на другий план.

Історія 3. Кульмінація.

Далі ставало ще цікавіше. Я почав використовувати опцію митного очищення товарів поза діяльністю митниці, в якій був акредитований суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності. Таку можливість, у ті часи, забезпечував документ, який називався “відкріплення”. Мої інтереси в інших митницях представляли місцеві митні брокери. Ну і як не важко здогадатися, їхня клієнтоорієнтованість була також нівельована практично “спорідненими” взаємозв’язками з інспекторами митниці. Та такими “міцними”, що одного разу я навіть змушений був змінити три митні пости в межах однієї регіональної митниці. Добре, що це ніяк не позначилося на ланцюжку постачання. Але тоді мій вантажопотік “видавлювали” з того чи іншого митного поста. Сервісна служба – митниця, ігнорувала мене як клієнта.

Рекомендації щодо вибору митного брокера

Упевнений, що багато професійних логістів можуть поділитися подібними історіями. Результат, найімовірніше, був один: у заручниках завжди залишався кінцевий споживач з його незадоволеною вчасно потребою. За моїми багаторічними спостереженнями, між митними брокерами та інспекторами митниці складаються якісь “чарівні” взаємини. Вони не завжди призводять до якісного виконання своїх зобов’язань обома сторонами.

ChatGPT запропонує вам перелік стандартних рекомендацій щодо вибору митного брокера. Я б віддав пріоритет професійним якостям, досвіду і клієнтоорієнтованості митного брокера/декларанта. Будь-який сервіс має бути спрямований на задоволення потреби клієнта. Професійні якості брокера допоможуть йому уникнути “чарівних” взаємин із митницею. Досвідчений декларант завжди зможе відстояти бажання закрити потребу замовника навіть у такій сервісній службі, як митниця.

Протягом багатьох років наші брокери декларують різні товари в різних митницях. Їхня спільна клієнтоорієнтованість і професіоналізм кожного дасть змогу задовольнити будь-які запити, пов’язані з митним оформленням ваших товарів.

Автор: Микола Соловйов


Вас також може зацікавити: ВИЗНАЧЕННЯ КОДУ ТОВАРУ ЗА УКТ ЗЕД.

Відправте запит та отримайте безкоштовну консультацію.

Отримати консультацію
Обратный звонок